Assortiment

Aardappels

Bildtstar

Rode, ronde vrij vastkokende aardappel die er gekookt geel tot donkergeel uitziet. De Bild star blijft geheel intact tijdens het koken en wordt enigszins kruimig aan de buitenkant. De Bildtstar aardappel is, onder goede omstandigheden, het hele jaar rond verkrijgbaar.

Bintje

Geelschillige aardappel, middelvroeg tot laat afrijpend. Langovaal van vorm. Vrij stevig kooktype en vatbaar voor phythophtora. Geeft grove aardappelen, ook geschikt voor frituren.

Doré

De Doré is een geelvlezige, rondovale aardappel. Deze aardappel is zeer vroeg in het jaar beschikbaar.  Gekookt is de Doré zeer kruimig en heeft zij een goede volle smaak.

Eigenheimers

Zeer kruimige, gele, ovale aardappel met diepe ogen. De Eigenheimer wordt na het koken mooi kruimig en fijn van smaak. Eigenheimers zijn vanaf eind juni tot en met april verkrijgbaar.

Irene

Roodschillige aardappel, laat tot zeer laat afrijpend. Rond van vorm. Zeer los kooktype en matig vatbaar voor phythophtora. Prima bewaaraardappel.

Nicola

Gele, lange ovale vastkokende aardappel die na het koken geel van kleur wordt. De Nikola blijft heel tijdens het koken en heeft een volle smaak en is het hele jaar verkrijgbaar

Opperdoes

Vastkokende, gele, lange ovale aardappel met diepe ogen. Gekookt is de Opperdoezer geel/wit van kleur en op de Opperdoes heeft een exclusieve smaak. Deze kwetsbare aardappel wordt met de hand gerooid en is ongeveer van juni tot eind februari te verkrijgen.

Parel

Geelschillige aardappel, middelvroeg afrijpend. Rond tot rondovaal van vorm. Vrij los kooktype en redelijk bestand tegen phythophtora, zeker in de knol.

Roseval

Egale, rode, ovale aardappel met vlakke ogen. Gekookt in de schil is de Rose val geel van kleur en zeer smakelijk. De Roseval is een culinaire vastkokende aardappel en  is onder goede omstandigheden het hele jaar rond verkrijgbaar. De Roseval wint de laatste tijd sterk aan populariteit door het gebruik van de Roseval in kookprogramma’s.

Uien

Gele uien

De gele ui dankt zijn naam aan de goudgele schil. Van binnen is de ui wit. Het vruchtvlees is stevig en heeft een pittige smaak. De gele ui is zeer veelzijdig en is geschikt om mee te koken, te stoven of te bakken. Hij past bij vele visgerechten, vleesgerechten, salades. Een paar ringen rauwe ui geven pit aan het gerecht.

De gele ui wordt ook veel gebruikt voor verwerking in voedingsmiddelen. Hij is weer te vinden in gemixte groente pakketten en sauzen. Ook wordt de gele ui verwerkt tot uienpoeder en gebakken uienringen.

Rode uien

De rode ui is heel decoratief in bijvoorbeeld een salade. De rode ui heeft namelijk een dieprode, bijna paarse schil. De gesneden ui is lichtrood met wit gekleurd. De schil van de rode ui is iets dunner dan die van de gele.

Rode uien die geteeld zijn in Nederland smaken wat minder scherp dan hun gele soortgenoot. Ook voor de rode ui geldt dat deze zeer veelzijdig toepasbaar is in de keuken.

Witte uien

De witte ui ziet eruit zoals de gele ui: een middelgrote tot grote ui met een papierachtige buitenschil. De kleur is echter wit, zowel van buiten als van binnen. De witte ui is meestal erg scherp van smaak, maar tegelijkertijd iets zoeter dan de gele ui. Witte uien kunnen worden gebruikt in allerlei culinaire toepassingen. Witte uien zijn van juli tot februari uit Nederland verkrijgbaar.

Sjalotten

Voor een wat zoetere uiensmaak is een gebakken of gekookt sjalotje perfect. Sjalotten zijn familie van de lelie-achtigen en er bestaan meer dan 500 soorten. Deze kleine ui vormt over het algemeen roodbruine bollen die in veel gerechten een smaakmaker zijn. De voedingsmiddelenindustrie gebruikt de sjalot vaak in fijne gerechten en verschillende sauzen.