Kooktypes

Voor ieder gerecht met aardappels is een ander kooktype beschikbaar. Zo kan voor puré het beste een kruimige aardappel gebruikt worden en voor salades een (vrij) vastkokende. Het kooktype van de aardappel is dus wel degelijk van belang voor de consument.

Een vastkokende aardappel is een aardappel die heel blijft bij het koken. Een kruimige aardappel (ook wel bloemig genoemd) valt bij het koken uiteen. Daartussen zitten vele varianten. Het volgende schema geeft de bereidingsmogelijkheden per kooktype weer.

 

Vastkokend

Vrij
vastkokend

Iets
kruimig

Zeer
Kruimig

Koken

J

J

J

J

Bakken

J

J

 

 

Frituren

 

J

J

 

Gnocchi

 

J

 

 

Pureren

 

 

J

J

Poffen

 

 

J

 

Salades

J

J

 

 

Ovenschotels

J

J

J

 

Soep

 

 

 

J

Soufflé

 

 

 

J

J = geschikt voor.

Bij elk kooktype horen verschillende aardappelrassen. Voorbeelden zijn:
Vastkokende aardappels
Nicola, Accent, Ditta, Inova, Stroma, Monalisa
Vrij vastkokend
Bildtstar, Redstar, Platina, Oscar 
Kruimig
Bintje, Frieslander, Gloria, Maritiema, Platina, Santé, Turbo
Zeer kruimig
Agria, Santana, Eigenheimer, Irene, Doré 

Er zijn natuurlijk nog veel meer aardappelrassen. Tegenwoordig staat vaak op de verpakking duidelijk aangegeven voor welke bereidingswijzen dit ras het meest geschikt is, en soms zelfs om welk ras het gaat.