Voor ieder gerecht met aardappels is een ander kooktype beschikbaar. Zo kan voor puré het beste een kruimige aardappel gebruikt worden en voor salades een (vrij) vastkokende. Het kooktype van de aardappel is dus wel degelijk van belang voor de consument. |
Een vastkokende aardappel is een aardappel die heel blijft bij het koken. Een kruimige aardappel (ook wel bloemig genoemd) valt bij het koken uiteen. Daartussen zitten vele varianten. Het volgende schema geeft de bereidingsmogelijkheden per kooktype weer. |
||||
---|---|---|---|---|
|
Vastkokend |
Vrij |
Iets |
Zeer |
Koken |
J |
J |
J |
J |
Bakken |
J |
J |
|
|
Frituren |
|
J |
J |
|
Gnocchi |
|
J |
|
|
Pureren |
|
|
J |
J |
Poffen |
|
|
J |
|
Salades |
J |
J |
|
|
Ovenschotels |
J |
J |
J |
|
Soep |
|
|
|
J |
Soufflé |
|
|
|
J |
J = geschikt voor. |
||||
Bij elk kooktype horen verschillende aardappelrassen. Voorbeelden zijn: |
Maandag |
08.00 - 13.30 |
Havenplein |
Genemuiden |
Dinsdag |
09.30 - 16.00 |
Dobbe |
Zwolle Aa-landen |
Woensdag |
08.00 - 13.00 |
Patriottenlaan |
Zwolle Zuid |
Vrijdag |
08.00 - 13.00 |
Melkmarkt |
Zwolle Centrum |