Uien

Op de Nederlandse akkers groeien verschillende soorten uien. Ze verschillen in grootte, kleur en scherpte. De gele ui is de meest bekende en gangbare ui.

Aankooptips

Bij aankoop hoort de ui droog en stevig te zijn. De bol moet glad zijn met een gave, glanzende schil zonder veel losse vellen.

Wanneer in het seizoen

Uien zijn het hele jaar uit Nederland verkrijgbaar.

Bewaren

Bewaar uien op een koele, donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn ze enkele weken te bewaren.

In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.

Schoonmaken

Pel de ui en snijd de onder- en bovenkant weg. Verwijder de bruine of buitenste rokken en snijd de uien in plakjes of stukjes.

Bij het pellen of snijden van uien gaan de ogen tranen. Dit kun je voorkomen door de uien een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen voor het snijden. Je kunt ze ook onder water houden tijdens het snijden of schillen. Snijd de uien pas kort voor gebruik, want het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken.

Smaak

  • De ui is pittige en zeer veelzijdig. Je kunt hem rauw eten maar ook koken, stoven of bakken.
  • Er zijn verschillende soorten ui met ieder hun eigen smaak en toepassing. De bosui heeft bijvoorbeeld een zachte, zoete smaak die een beetje doet denken aan prei. Hij past erg goed in salades en soepen, maar bij gestoofde groenten, op een boterham of in een omelet is hij ook erg lekker.
  • De gele ui is pittig en is een van de voornaamste ingrediënten van hachee. De rode ui heeft een scherpere smaak dan de ‘gewone’ gele ui en is zowel rauw, gekookt als gebakken erg lekker. De lichtrode kleur zorgt voor een decoratief effect in bijvoorbeeld een salade. De sjalot heeft een zeer aromatische en fijnere smaak dan de gele ui. Hierdoor is de sjalot een perfect pittig, maar ook zoetig smaakaccent in bijvoorbeeld salades, wokgerechten en sauzen.
  • De witte ui is een erg scherpe ui met een iets zoetere smaak dan de gele ui. Je kunt witte uien gebruiken in allerlei culinaire toepassingen zoals koken, stoven of bakken. Ze worden vaak te scherp gevonden om rauw te eten. En tot slot de zoete ui. Die heeft, zoals de naam al zegt, een aangename zoete smaak. Hierdoor is hij ideaal om rauw te eten en vinden kinderen de ui ook erg lekker. Gekookt, gebakken of gestoofd is hij ook erg lekker.
  • Uien koken duurt ca. 10 minuten. Fruiten of bakken duurt 2-4 minuten. Je kunt uienringen ook lekker grillen in 15-20 minuten. Smoren kan ook: ca. 30 minuten en ui stomen duurt ca. 40 minuten. Als laatste kun je ui ook in de magnetron bereiden. Dit duurt 4-6 minuten.

Bereidingstijden

  • grillen 15-20 minuten
  • stomen ca. 40 minuten
  • koken ca. 10 minuten

 

Voedingswaarden

Kcal37kcal
Vet0.1g
Koolhydraten6.6g
Eiwit1.2g
Vitamine C5mg
Vezels2.2g
KJ114kJ
Calcium29mg
Natrium2mg
Magnesium9mg
Ijzer0.3mg
Zink0.29mg
Fosfor33mg
Kalium185mg
Foliumzuur23.7mcg
Selenium1mcg
Vitamine B10.03mg
Vitamine B20.01mg
Vitamine B30.2mg
Vitamine B60.121mg
Vitamine E0.1mcg

Meer informatie

De ui behoort net als bijvoorbeeld prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Op de Nederlandse akkers groeien verschillende soorten uien. Ze verschillen in grootte, kleur en scherpte.

 

De gele ui is de meest bekende en gangbare ui. De ui heeft een lichtbruine tot goudgele schil en groenachtig wit tot bleekgeel, stevig vruchtvlees.

 

Uit oude geschriften van 3000 voor Chr. blijkt dat de ui voor het eerst in delen van Azië werd verbouwd, waaronder in China en later ook in het oude India. Vanuit India is de ui in Griekenland en Egypte gekomen. In decoraties en hiërogliefen van piramides komt de ui veelvuldig voor. Ook door de Grieken en Romeinen werd de ui vaak gebruikt. Een deel van de markt in Athene werd zelfs ‘ta skoroda’ genoemd, wat ‘de knoflook’ betekent en aangeeft dat de handel in allium deel uitmaakte van het dagelijkse leven. Nadat de Romeinen de ui in Europa introduceerden werd de ui als snel een populaire groente.